روی در چه مواد و غذا هایی وجود دارد

«زینک» یا همان روی یک ماده‌ی معدنی ضروریست که روی عملکردهای بدن تأثیر زیادی دارد. «روی» دریافت‌ شده از طریق مصرف مواد غذایی از دهها بیماری مانند آکنه، آلزایمر، صرع، پسوریازیس و غیره پیشگیری می‌کند.

«روی» باعث تقویت سیستم ایمنی بدن نیز می‌شود. به عقیده‌ی دانشمندان پاستیل‌های «روی» می‌تواند دوره‌ی سرماخوردگی را به نصف برساند؛ در واقع این ماده‌ی معدنی می‌تواند با ویروس سرماخوردگی مقابله کند. نتایج مطالعات مختلف نشان می‌دهد که «روی» می‌تواند برای درمان زخم‌ها و جراحات نیز موثر عمل کند. این ماده‌ی معدنی از ابتلا به اسهال و همچنین دژنراسیون ماکولای چشم پیشگیری می‌کند.

علائم کمبود «روی»

با وجود اینکه کمبود این ماده‌ی معدنی چندان شایع نیست اما در بین برخی افراد دیده می‌شود. کمبود «روی» با علائمی همراه است که در زیر به آن‌ها اشاره می‌شود:

* بی‌اشتهایی

* ضعف سیستم ایمنی بدن

* ریزش مو

* اسهال

* ناتوانی و ضعف

* آسیب‌های چشمی و پوستی

* کاهش غیرعادی وزن

* کاهش سرعت بهبود زخم

* کاهش حس چشایی و بویایی

* رشد غیرعادی یا کند نوزادان و کودکان

البته توجه داشته باشید که مصرف بیش از اندازه‌ی این ماده‌ی معدنی نیز بی‌خطر نیست و باعث مسمومیت می‌شود. افرادی که «روی» بیش از اندازه‌ای مصرف کرده باشند طعم تلخی مانند طعم فلز در دهانشان احساس خواهند کرد. همچنین احساس دل درد، حالت تهوع، استفراغ، اسهال و گرفتگی عضلات نیز از علائم مصرف بیش از اندازه‌ی این ماده‌ی معدنیست.

مواد غذایی سرشار از «روی»

برای اینکه باک «روی» بدن خالی نشود لازم است مواد غذایی سرشار از این ماده‌ی معدنی را دریابید. علاوه بر برخی جانوران و غذاهای دریایی «روی» در گوشت گاو، تخمه‌ی کدو، میگو، قارچ و اسفناج آبپز نیز وجود دارد.

چگونه «روی» بیشتری دریافت کنیم؟

* برای اینکه «روی» کافی دریافت کنید مصرف قهوه را کاهش دهید. این نوشیدنی میزان ادرار را بیشتر می‌کند و به این ترتیب «روی» بدن از طریق ادرار دفع می‌شود.

* تا جایی که می‌توانید از پختن زیاد غذاهایتان بپرهیزید. توجه داشته باشید که اگر زمان بخارپزکردن، استفاده از فر و آب پز کردن طولانی شود میزان «روی» مواد غذایی کاهش می‌یابد. باید بدانید که لوبیاها بیشتر به گرما و حرارت حساس هستند.

* تا جایی که می‌توانید از مصرف مواد غذای صنعتی و تصفیه شده دوری کنید. به عنوان مثال روند تصفیه کردن ۷۵ درصد «روی» موجود در گندم را از بین می‌برد. برای همین تا جایی که می‌توانید از مصرف نان بدون سبوس خودداری کنید.

* برای فرزندانتان شیر خشک غنی شده با «روی» بخرید.

* گوشت‌های کم‌چرب میل کنید. اگر گیاه‌خوار نیستید باید بدانید که بهترین روش دریافت «روی» روزانه مصرف گوشت است. ماهی‌ها بهترین منبع این ماده‌ی معدنی محسوب می‌شوند.

* اگر گوشتخوار نیستید و یا به هر دلیل گوشت نمی‌خورید لوبیا گزینه‌ی خوبی برای تأمین «روی» بدن است. فقط از پختن طولانی مدت لوبیا بپرهیزید؛ چون مواد معدنی خود را از دست می‌دهد. توصیه می‌کنیم به سالادها و غذاهایتان لوبیا اضافه کرده و از خواص آن بهره ببرید.

ما ۲۰ تا ۴۰ درصد میزان روی موجود در غذا را جذب می‌کنیم. غذاهایی مانند گوشت قرمز، ماهی، مرغ و بوقلمون، آماده‌ترین شکل قابل دسترس روی قابل جذب هستند. روی موجود در سبزیجات کمتر برای بدن ما قابل دسترس است و فیبر سبزیجات به تنهایی میزان روی را که قابل جذب و استفاده‌است کمتر می‌کند. محصولات لبنی و تخم مرغ دارای میزان نسبتاً خوبی روی هستند اما جذب روی از این مواد مشکلتر است.
غذاهای زیر بهترین منبع قابل استفاده روی است:
صدف نرم تن(غنی‌ترین منبع)، گوشت قرمز، میگو، خرچنگ و دیگر ماهی‌های صدف، منابع دیگر روی که کمتر قابل جذب است شامل لوبیا، نخود چشم سیاه، سویا، بادام زمینی) غلات کامل، فیبرو، توفو، مخمر آبجو، سبزی پخته شده، قارچ، لوبیا سبز و دانه کدو است.
اشکال دیگر

سولفات روی رایجترین مکمل قابل استفاده روی است. این ترتیب نسبت به سایر اشکال کمترین قیمت را دارد. اما حداقل جذب را دارد و باعث آشفتگی معده می‌شود. پزشک معالج معمولاً ۲۲۰ میلی گرم از سولفات روی را که حاوی تقریباً ۵۵ میلی گرم عنصر روی است، تجویز می‌کند. شکل‌های قابل جذب تر که قابل دسترس هستند عبارت‌اند از: پیکولینات روی، سیترات روی، استات روی، گیسرات روی و مونومیتونین.

اشکال مختلف روی دارای میزان متفاوتی از روی در ترکیب هستند. در برچسب این ترکیبات، همیشه به دنبال میزان عنصر روی بگردید. معمولاً ترکیبات روی دارای ۳۰ تا ۵۰ میلی گرم از عنصر روی هستند. به خاطر داشته باشید که از غذای روزانه چیزی حدود ۱۰ تا ۱۵ میلی گرم روی جذب می‌کنید، پزشک معالج شما هنگام تجویز مکمل‌های روی، باید این میزان دریافتی روزانه از طریق غذا را در نظر داشته باشد. قرص‌های روی در داروخانه‌ها و بقالی‌ها قابل دسترس هستند و برای درمان سرماخوردگی مفید هستند. همچنین جوانه گندم منبع خوبی از روی میباشد که خوردن آن به همه افراد توصیه میشود
نحوه مصرف

قبل از اینکه از مکمل‌های روی استفاده کنید یا پزشک متخصص تغذیه مشورت کنید. وقتی شما بهترین فایده را از مکمل‌های روی می‌برید که آن را با آب و یا آب میوه (نه با شیر) در بین غذاها مصرف کنید و هم‌زمان با مکمل‌های آهن و کلسیم، آنها را مصرف نکنید. اگر برای معده شما مشکل ایجاد کرده باشد می‌توانید آن را همراه غذا مصرف کنید.
موارد احتیاط

بیشتر مواد معدنی کمیاب، در صورت مصرف بیش از حد برای بدن سمی هستند و این نکته در مورد روی صدق می‌کند. نشانه‌های مسمومیت عبارت‌اند از: آشفتگی معده، و استفراغ و معمولاً وقتی ایجاد می‌شود که ۲۰۰۰ میلی گرم و یا بیشتر مصرف شده باشد. مطالعات نشان می‌دهد که تا ۱۵۰ میلی گرم روی خطری ندارد اما معمولاً این میزان مورد نیاز نیست و با استفاده بدن از عناصر دیگر تداخل دارد. تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف روزانه کمتر از ۵۰ میلی گرم مصرف مطمئنی است اما اطلاعاتی در مورد مصرف طولانی مدت این مقدار روی در دسترس نیست.

گردآوری کننده : پایگاه تخصصی افزایش قد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *