بیشتر افرادی که با مشکل کوتاهی قد به پزشک مراجعه میکنند، دوست دارند قد بلند شوند اما باید گفت درمان کوتاهی قد بستگی به علت کوتاهی قد دارد. به عبارت دیگر در مواردی که کوتاهی قد ناشی از بیماریهایی مانند نارسایی کلیه، کمخونی، کمکاری تیروئید و کمبود هورمون رشد باشد با درمان و برطرف کردن علتها البته به شرطی که سن رشد به پایان نرسیده باشد، امکان بلند شدن قد وجود دارد.
دلایل زیادی وجود دارد که باعث می شود یک فرد به اندازه ای که باید یا مد نظر دیگران است رشد نکند. به طور کلی مسایل ژنتیکی اولین ومهم ترین علت کوتاهی قد در کودکان است. در این نوع کوتاهی قد، سرعت رشد کودک در سال طبیعی است و سن استخوانی نسبت به سن تقویمی عقب نیست.
نوع دیگر از کوتاهی قد، تأخیر سرشتی در رشد نامیده می شود که شامل کوکانی است که از سن ۲ سالگی، کوتاهی قد دارند. این کودکان سرعت رشدشان در سال تقریبا طبیعی است، اما سن استخوانی آنها عقبتر است. بلوغ در این کودکان با تأخیر است، اما در نهایت، بیشتر این کودکان به حد ژنتیکی قد خود میرسند.
یادتان باشد بیماریهایی مانند سوءتغذیه، کمبود ویتامین D و کمبود کلسیم که موجب نرمی استخوان میشود، بیماری سلیاک (ناتوانی در تحمل گلوتن موجود در گندم)، کمخونیها، بیماریهای التهابی دستگاه گوارش، بیماریهای کلیوی مزمن، نارسایی قلبی، بیماریهای مزمن ریوی یا کبدی و کمکاری تیروئید از عوامل موثر در کوتاهی قد هستند.
همچنین مصرف برخی داروها مانند داروهای کورتونی و اختلالات رشد داخل رحمی نیز ازعلل دیگر کوتاهی قد کودکان هستند.به طور کلی همه ما در ۳ مرحله رشد میکنیم؛ ۲ سال اول زندگی ۳۰ تا ۳۵ سانتیمتر افزایش قد داریم. این رشد سریع قد با افزایش سن کاهش می یابد؛ از۲ سالگی به بعد کودکان هر سال ۵ تا ۷ سانتیمتر قد میکشند.
البته در نزدیکی سنین بلوغ سرعت رشد کمتر خواهد شد. سرانجام در دوره بلوغ یک جهش رشد قدی وجود دارد که به طور متوسط در پسران ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتر و دختران ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتراست. حداکثر جهش رشد قدی در دختران پیش از شروع عادت ماهیانه و در پسران در مراحل انتهاییتر بلوغ است.